Vågar du ge feedback?

Publicerad: 14/1, 2020

Det här med feedback är ett område som egentligen är enkelt men som oftast blir svårt. Och svårt helt i onödan egentligen. Jag tror vi generellt har lite olika inställning, känslor och uppfattning om feedback.

Till exempel på en arbetsplats, vem som ansvarar för det här med feedback? Chefens ansvar tycker många…och vad är svaret på det? Ja, självklart en del av chefens ansvar men inte enbart! Jag anser att det är allas ansvar att hjälpa kollegor och människor runt oss att växa av beröm och av att få hjälp att höra vad vi kunde gjort annorlunda.

Alla är inte heller bekväma med att få och ge feedback, inte ens positiv feedback! Hur känner du själv? Tar du åt dig, tackar och njuter av att få positiv feedback? Eller blir du bara obekväm och säger ”asch, det var väl inget”?

När du tycker någon gör något bra som du blir glad av, säger du det till hen? Eller behåller du känslan och tanken för dig själv? Och när du inte är nöjd när kollegan på jobbet lämnar över till dig för nästa steg, säger du då ”om du ändrar lite och gör så här istället blir mitt jobb bättre, kan vi diskutera hur vi gemensamt ska göra så det blir bättre för oss båda”? Eller tänker du bara irriterat att hen inte fattar vad som är det bästa?

När vi väl har vant oss mår vi alla bra av att få chansen att växa, att förbättras och att höra vad vi gör bra, oavsett hur små saker kan tyckas vara!

Jag har i grupper bett personer att sitta ner och ge varandra positiv feedback. Har fokuserat på enbart positiva saker och det har ändå upplevts som ”läskigt” ”svårt” och ”ovant”. Men efter en sådan övning har de allra flesta fått en kick och känner positiva känslor, hur bra det kändes både att ta och att ge positiv feedback.

Två korta ”att tänka på saker” om feedback:

  • Feedback är en gåva jag får av någon som vill mig så väl att hen vill att jag ska förbättras.
  • Feedback beskrivs i givarens perspektiv – ”när du gör detta händer detta med mig”

Som allt annat behöver vi träna, inget i livet går av sig självt utan att vi tränar på det. Och det spelar ingen roll hur mycket du läser om feedback om du inte tränar, det är som att läsa om bänkpress men aldrig ta i en skivstång!

Börja med att träna på att ge positiv feedback. Öva dig på dina närmaste, tala om för bilverkstan du lämnar in bilen på vad glad du blev av deras goda service eller berätta för kollegan på jobbet hur mycket du uppskattar hens hjälpsamma sätt. När du blir lite modigare kan du be om feedback, börja med att fråga de du har närmast dig, känn efter hur det känns.

Är du intresserad av att lära mer om feedback, hur vi fungerar och få möjligheten att träna dig på att ge och ta feedback?

Jag kör workshops om coachande ledarskap, stress på jobbet och feedback. Se länk här.

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra!/Carin

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK