Vad gör dig motiverad?

Publicerad: 29/11, 2019

Kommer du ihåg när du senast känt känslan av att vara riktigt motiverad att göra något och hur det gör att du vågar göra det där som du annars tvekar inför? Säkert kommer du ihåg när du känt motsatsen? När motivationen bara inte finns där och hur det påverkar dig att inte orka, inte ta tag, inte vilja…det känns trögt helt enkelt!

Vad är det egentligen som gör oss motiverade? Och varför kan det vara så stor skillnad vid olika tillfällen eller sammanhang trots att det vid en första anblick ser väldigt lika ut?

Och nästa fråga? Kan vi påverka vår egen motivation?

Jag har funderat och läst en del om detta med motivation och det är en viktig ingrediens i coaching.

Det första vi brukar höra talas om är inre respektive yttre motivation där den yttre består av någon slags belöning så som lön, beröm, belöningar, uppnå ett mål, vinna en tävling etc.

Den yttre motivationen kan påverka oss positivt men effekten och känslan av glädje och välbefinnande medan och efter genomförandet är inte lika stor som när vi verkligen känner oss motiverade från insidan. Det är klart att en viktig basal motivation för att överhuvudtaget jobba är att vi får lön som gör att vi kan köpa mat, kläder och betala för vår bostad. Men om jag dessutom får jobba med något som jag verkligen känner mig motiverad av händer det något mer med mig! Och satsar jag på en utbildning eller en idrottskarriär för att det förväntas av mig utifrån? Av föräldrar, vänner eller familj? Eller gör jag det för att jag själv verkligen innerst inne vill?

Vad påverkar då vår inre motivation?

Ja, svaret är naturligtvis individuellt vad vi motiveras av, det du motiveras av kanske är något helt annat än det jag motiveras av. Trots det så finns det många likheter om vi går ett steg djupare i hur vi fungerar och vad som motiverar oss och riskerar att demotivera. Generellt så är det så att när jag tror på att jag ska lyckas och INTE känner mig rädd för att misslyckas, då ökar min motivation.

Ett par exempel på generella faktorer som enligt motivationsforskning påverkar vår inre motivation:

  • Jag känner att jag kan påverka min situation och mitt resultat
  • Jag tror på mig själv och känner mig kompetent
  • Jag tillhör ett sammanhang
  • Jag känner mig respekterad

När jag får påverka min egen situation och tex planera mitt jobb på mitt eget sätt, ansvara för hur jag ska genomföra en uppgift så det passar mig själv, då känner jag självbestämmande och jag känner mig respekterad. Detta är en viktig faktor att tänka på dig som är ledare och chef. Det är lätt att fastna i att saker måste göras på ett visst sätt, ofta av gammal vana. Var öppen för att låta medarbetare välja hur!

När jag tror på att jag kan och känner mig tillräckligt kompetent för att göra det jag vill göra då ökar min motivation betydligt. Och detta är något jag kan påverka själv, på egen hand eller med hjälp av en coach.

Det som också är en viktig faktor är att det vi gör ger oss glädje, är lustbetonat. Om jag har roligt och skrattar på jobbet är det betydligt roligare att gå dit än om det bara är allvar och jag känner mig hotad av arbetskamrater och chefen.

En tredje faktor som man pratar om när det gäller motivation är det som heter ”grit” som är lite ”djävlar anamma”, en uthållighet som driver på för att jag drivs av ett långsiktigt mål som i sig är min stora motivation. Vissa menar att det inte finns ”talang” för vissa saker utan att det finns mer eller mindre talang att vara uthållig och träna sig att bli bra på något som tex en idrott eller spela ett instrument. Det här med Grit återkommer jag till an annan gång.

 

Funderar du på detta med motivation, din egen eller dina medarbetares och vill prata mer? Kontakta mig gärna!

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra!/Carin

Se alla nyheter »