Om mod och sårbarhet

Publicerad: 4/3, 2021

Att skriva något om mod och sårbarhet och att dela mina tankar om det har stått ett tag på listan över vad jag kände var viktigt. Det ironiska är att jag varit för rädd för att göra det.

Utåt sett kan jag nog ses som en modig person, jag har haft utmanande roller i arbetslivet, tagit modiga beslut, sällan varit rädd att utmana och att säga min mening. Jag sade upp mig och startade eget och jag har visat mod och styrka som idrottskvinna och styrkelyftare.

Jag är verkligen inte modig, jag är snarare rädd! Rädd för väldigt mycket!

Jag läser precis en väldigt bra artikel på Harward Business review av Ann Rindone, vice president, ICF Professional Coaches, ACC om coaching och behovet av coaching är större än någonsin i dessa tider.

En av sakerna i texten som talar till mig och får igång tankarna är att alla coachingklienter, oavsett hur stora, framgångsrika eller viktiga de är fruktar två saker: sårbarhet och att förlora kontrollen.

Inget nytt, jag vet ju detta men ändå….Jag känner att vi är många, jag själv och personer jag möter och coachar som kan behöva påminna oss om att vi alla har samma rädslor. Det är ju så det är, vi tror att ”alla andra” har kontroll, är orädda och aldrig känner sig små och sårbara.

Det är först när vi vågar vara sårbara och vågar släppa kontrollen som vi kommer vidare – och hur svårt är inte det!

 

Jag är verkligen inte modig, jag är snarare rädd! Rädd att inte bli omtyckt, att inte lyckas, att inte duga och att göra fel. Jag är rädd för att bli sjuk, rädd för att smitta andra, rädd för att bli gammal, rädd för vad som händer oss när vi lever utan mänsklig kontakt. Det finns ingen ände på listan över saker jag är rädd för.

Jag tänker som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta – ”Jag är rädd, men jag gör det ändå”.

Och jag gör saker fel, jag räcker inte till för det jag vill göra och för de människor jag vill räcka till för men jag har ändå kommit fram till att jag duger ändå. Och jag gör saker trots att jag är rädd, små, små stunder kan jag nästan känna mig modig trots allt!

Det senaste året har jag läst och lyssnat väldigt mycket på Brené Brown, böcker (läst om böcker igen som redan fanns där) och utmärkta podcasts ”Dare to lead” och ”Unlocking us”. Hon har forskat om sårbarhet och skam i många år. Kort sagt handlar hennes böcker om modet att vara sårbar, att våga vara ”operfekt”, om skam och om rädsla. Har du inte läst eller hört henne – jag rekommenderar varmt och starkt! Hon skriver om vara som man är, att vi alla är operfekta och att vi alla duger!

Och jag delar detta bara för att jag tänker att kanske du är lika rädd som jag?

Och då kan vi vara operfekta och otillräckliga tillsammans!

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra! /Carin

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK