Om att sätta mål

Publicerad: 7/11, 2019

Varför sätter vi upp mål och vad händer med oss när vi har mål att arbeta mot?

- När vi sätter upp egna mål kan vi påverka våra tankar, känslor och vårt beteende

- När vi har ett mål får vi hjälp att fokusera handlingar mot målet och prioritera

Men vi kan även bli väldigt uppslukade och känna ett ”måste”. Det är en balansgång.

Min erfarenhet som chef i målfokuserade organisationer är att människor ibland blir rädda att sätta utmanande mål på grund av rädslan att misslyckas. Man blev bedömd på hur man lyckades med sina mål och det resulterade i att personerna satta mål de visste att de skulle klara. Det var en utmaning att få personer att våga utmana sig själva.

Jag anser att en organisation måste tillåta misstag, att varje person behöver tillåta sig att misslyckas. För det är av ”misslyckanden” vi lär oss, jag menar att det egentligen borde heta ”lärlyckanden”.

Jag är också övertygad om att vi inte alltid måste ha mätbara mål! Det är vägen och riktningen som är det viktiga!

Mål och idrott

Som idrottskvinna gillar jag att dra paralleller med idrottsvärlden och där är de flesta mer vågade, att sätta upp målet att vinna SM eller VM och sedan komma på 5:e plats kan ändå kännas som en seger. Att i stunden vara missnöjd men efter lite betänketid faktiskt vara riktigt nöjd. Många gånger har man inom idrotten mål på olika plan/områden som tex ett resultatmål eller ett mål för hur man ska agera på en stor tävling, till exempel mål att vara lugn i tävlingstillfället, att komma ihåg tekniken trots press eller liknande. Ett mål för en idrottsperson betyder alltid att den personen säger nej till en massa andra saker under perioden hen jobbar mot sitt mål!

Här har vi mycket att lära till andra delar av livet och arbetslivet.

  • Att veta vart jag är på väg och vad mitt mål är helt avgörande för att lyckas och gå åt det hållet
  • Det är helt nödvändigt att ha ett mål för att fokusera och kunna prioritera
  • Att välja något är i första hand faktiskt att säga nej till andra saker
  • Att vara nöjd och fira att jag kommit en bit på vägen är så viktigt för motivation och självkärlek

När jag satte mål för 2019 jobbade jag inom olika områden, både för mitt företag och för mig själv. Förutom mina områden satte jag upp tre färdigheter att utveckla under 2019, dessa var mod, nyfikenhet och tålamod. Jag har dem uppsatta på väggen i kontoret för jag behöver påminna mig om dem kontinuerligt – särskilt när det inte går som jag tänkt eller när jag tvekar inför något.

Så du: - sätt mål, våga sätta utmanande mål och fira framgångarna!

Och berätta för någon annan om ditt mål, det gör det verkligt och du kommer känner dig motiverad att lyckas med målet - du har någon som tror på dig!

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra!/Carin

Se alla nyheter »