Hur det här med träning hänger ihop med mentalt välbefinnande
Publicerad: 16/10, 2019
- Varför brinner jag för att hjälpa andra med träning?
- Hur hänger det här med att lyfta tunga vikter ihop med mentalt välbefinnande?
Efter att ha tränat olika idrotter i nästan hela livet och lyft vikter i över 35 år önskar jag alla oavsett tidigare erfarenhet att få möjligheten att känna vad styrketräning kan göra för välbefinnandet. För kroppshållning, för att känna sig stark, för att älska och ta hand om sin kropp som den är och kanske framförallt för att må bra mentalt.
Jag möter ofta människor som inte hittar motivationen till att komma igång att träna eller som inte törs gå till gymmet och om de gör det inte törs testa de där otäcka skivstängerna. Att då få ge av min kunskap, lära ut teknik för säker lyftning och visa enkla övningar att starta med kan göra att en person kommer igång och vågar prova. Att få se någon som tidigare smugit längs väggen på gymmet ta för sig och glatt prata och skoja med personer runt omkring, det ger mig mycket glädje!
Jag hjälper lika gärna de som tränat ett tag med teknik och har bland annat en workshop i styrkelyft på Aktiverafabriken i Hofors med fokus på teknik i knäböj, bänkpress och marklyft.
Lyfta tunga vikter som ett andningshål
I en chefsroll har man mycket att tänka på, ständigt ett flöde med information att ta ställning till och människor att bry sig om och coacha. Att då hitta ett andningshål där fokus ligger någon helt annan stans än på jobbet är viktigt. Om detta något samtidigt är fysisk träning så slår man liksom två flugor i samma smäll.
Fysisk träning är bevisligen både förebyggande och botande för stressrelaterad ohälsa. Jag rekommenderar att läsa boken ”Träna bort den stressrelaterade ohälsan” av Michail Tonkonogi. Han är professor i medicinsk vetenskap med inriktning på idrottsfysiologi och en av landets främsta experter på och forskare inom fysisk träning. Han beskriver kombinationen av styrketräning och aerobisk träning som effektivt i rehabilitering och preventivt för stress.
För att i sin värld av intryck under en stund få helt fokusera på något man tycker är roligt är helande för hjärnan. Då är aktiviteter som kräver mer fokus än tex löpning välgörande. Om jag tex cyklar mountain bike i skogen har jag erfarenhet av vad som händer om jag inte är 100% fokuserad!
Att lyfta skivstång kräver fokus på tekniken, fokus på hela kroppen. Det är välgörande för hjärnan. Att dessutom göra det i ett gott gäng som skrattar och pratar mellan seten (omgångarna) gör det ännu mer hälsosamt. Lägg dessutom till att du inte kollar mobilen under passet så har du fått ett härligt andningshål!
Jag önskar alla att hitta sin rörelseaktivitet som ger glädje!
Styrkelyft har gett mig många spännande år, jag har fått resa till andra länder och träffa många spännande människor. Under min tid som aktiv elitutövare var jag även engagerad som ledare och ledarskapet inom idrotten har berikat mig som ledare och chef i mitt yrkesliv. Det bästa av allt är att jag träffade min man genom styrkelyftningen! Förutom allt detta jag fått genom styrkelyft så är det något ytterligare som är väldigt viktigt nämligen kärleken till att träna och använda kroppen. Och genom detta möjligheten att få må bra i knoppen!
Jag önskar alla fick möjligheten att hitta sin rörelseaktivitet och få känna samma glädje som jag har fått. Man behöver verkligen inte tävla eller mäta sig med andra, bara göra något, gärna tillsammans med andra som gör en glad och ger energi!
Är du nyfiken på styrketräning eller vill veta mer? Kontakta mig gärna!
Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.
Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra!/Carin