Hållbart ledarskap, det börjar med dig och mig!

Publicerad: 28/5, 2020

Vad innebär egentligen hållbarhet och hållbart ledarskap och hur jobbar jag med det i mitt företag?

Det börjar med mig själv - och dig själv!

 

Hållbart Ledarskap

Många pratar om hållbart ledarskap idag men vad innebär det egentligen?

För mig innebär ett hållbart ledarskap ett långsiktigt, respektfullt och tillitsfullt ledarskap.

  • Ledaren fokuserar på helheten, på medarbetare och omgivningen likväl som på kunder och ägare.
  • Ett hållbart ledarskap handlar om att fokusera på lärande och förbättring lika mycket som på att leverera.
  • I ett hållbart ledarskap finns balans mellan prestation och återhämtning för både ledaren själv och för medarbetarna.
  • Ledaren ser och respekterar varje individ och låter varje människa få möjlighet att utvecklas och prestera utifrån sina egna förutsättningar.

Det handlar för ledaren att tänka ekonomisk hållbarhet, dvs företaget ska vara långsiktigt lönsamt. Ekologisk hållbarhet för företaget innebär att i alla beslut väga in påverkan på miljö och omgivning. Slutligen social hållbarhet - här handlar det om att alla människor i verksamheten ska hålla och må bra över tid.

Det börjar med dig själv!

"Men jag är inte ledare" kanske du tänker...är detta för mig?

Var och en av oss har ett ansvar för hållbarheten, chefer och utsedda ledare har ett extra stort ansvar men det betyder inte att det bara hänger på dem. DU är en förebild för någon, hur gör du i livet? Vad är viktigt? Status, pengar och att det ser bra ut utåt? Eller värderar du andra värden?

Vi människor jobbar på och strävar mot ekonomiska värden, större boende, fler resor, snygga kläder och ett perfekt yttre. Tänk om dina gamla kläder duger? Tänk om du (även efter Corona) skulle välja att semestra i närheten? Tänk om du skulle fundera på att mindre arbetstid kan vara viktigare än ny bil? Tänk om?! Tänk om du kan njuta av att se träden bli gröna om våren och njuta av att långsamt hänga tvätt?

Det finns ett samband mellan att vi människor bränner ut oss och att vi bränner ut planeten och du och jag har möjlighet att ändra på det!

 

Hållbarhet

När du hör hållbarhet tänker du troligen på ekologisk hållbarhet, vårt sätt att ta hand om jordklotet. Hållbarhet är så mycket mer och delas oftast in i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Hållbar utveckling för ditt företag innebär alltså just detta, att arbeta med alla tre aspekterna.

År 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som innehåller de 17 Globala målen för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Hållbar utveckling definerades enligt Bruntlandrapporten 1987 som: ”En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”. Hållbar utveckling kan defineras olika beroende på vilket synsätt du har på hur vi ska utveckla vårt sätt att leva och ta hand om planeten. Vi kan ha olika sätt att ta oss an hur hållbar utveckling ska göras men oavsett synsätt vill och måsta vi alla tänka långsiktigt. För vår planet i första hand men för vårt företag, vår verksamhet och inte minst för oss själva.

Vi kan nog alla vara överens om att vi som mänsklighet framförallt i västvärlden varit väldigt kortsiktiga i vårt tänk framförallt rörande jordens resurser men även för oss människor och många gånger även ekonomiskt. Vi börjar mer och mer inse att vi behöver styra om hur vi utnyttjar jordens resurser och hur vi fördelar och bevarar dem. Detta är en väldigt stor och komplex fråga som gör att det svindlar och många gånger framkallar ångest och en känsla av maktlöshet hos oss. Vad kan egentligen jag göra?

Du kan påverka mycket genom att göra lite! Börja med att fundera på vem du är villig att vara!

 

KonsultCarin och Hållbart Ledarskap

KonsultCarin hjälper dig som är ledare genom coaching. Jag är ICF-diplomerad coach vilket ger dig en kvalitetsstämpel och jag arbetar ständigt med vidareutveckling av mina kunskaper, just nu genom utbildning hos Academy for Coaching Excellence. Jag är även certifierad coach och utbildare i LedarStegen vilket gör att jag både kan coacha enskilda chefer och utbilda och coacha ledningsgrupper. LedarStegen (Bengt Savén är grundare och författare) handlar just om Hållbart, tillitsfullt ledarskap inspirerat bland annat av Care and Growth Model och LEAN.

Vill du veta mer eller boka ett digitalt möte? Kontakta mig!

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra! /Carin

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK