Ge doldisarna chans att glänsa!

Publicerad: 10/5

Liten fundering om att ge fler chansen att glänsa

En kropp med en skadad hand är som en organisation med en sjukskriven medarbetare.

Handen behöver vila och köra rehab och kroppen behöver hitta nya sätt att klara sina arbetsuppgifter.

När förstahanden (höger i mitt fall) inte kan användas får andrahanden plötsligt ett stort ansvar att klara alla uppgifter den normalt inte gör. Det går trögt, blir slitsamt och smärtsamt till att börja med men efter en tids träning går det faktiskt hyfsat bra. Långsamt men ändå.

Tänk om vänsterhanden hade haft kontinuerlig träning i högerhandens arbete, då hade tappet i funktion blivit betydligt mindre och vänsterhandens självförtroende hade troligen varit större.

Precis som de allra flesta av oss använder den ena handen till de svåra, krävande uppgifterna så är många organisationer väldigt beroende av enskilda nyckelpersoner. Och som nyckelperson är du ofta stolt och glad över att vara behövd, kanske också rädd att dela med dig av din kunskap till andra och riskera att inte vara den oumbärliga högerhanden?

Jag tänker att både högerhänder och vänsterhänder skulle tjäna på att dela med sig av sina kunskaper till varandra. För att helheten blir både mer hållbar och mindre sårbar och för att den totala kompetensen blir större och dessutom tror jag det blir det roligare!

Och i alla verksamheter där jag varit och en ”oumbärlig” person slutat har det alltid klivit fram en ersättare som oväntat bra har tagit över, många gånger bättre än företrädaren. Och denna "doldis" kliver fram först när det behövs varpå omgivningen har förundrat kommenterat ”det trodde vi aldrig hen skulle klara!”

Tänk om vi gav doldisarna chansen lite oftare!

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra! /Carin

 

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK