Allt handlar inte om att leverera

Publicerad: 24/2

Ledarskap och styrkelyft, för mig hänger det ihop.

Både i idrotten och på jobbet är värdeskapande att leverera, förbättra och lära.

Jag tävlar i styrkelyft och jag arbetar med ledarskapsutbildningar enligt modellen LedarStegen som bygger på en bok av Bengt Savén.

Den grundläggande idén där är att ledarskap handlar om att skapa samarbete. Och för att samarbetet ska fungera krävs att vi har rätt förutsättningar, förmåga och attityd.

Samarbetet är det som skapar värdet och värdet består inte bara av att leverera utan av tre saker: Leverera, Förbättra och Lära.

När jag som nu tränar inför en kommande tävling slås jag av hur väl dessa principer passar in även för idrott och i min specifika värld för styrkelyft.

När det gäller idrott är det så lätt att vi bara fokuserar på att leverera (läs resultat och medaljer).

Här vill jag verkligen lyfta fram vad det gör för mig att lika mycket fokusera på att förbättra och lära.

Vad lär jag mig av mina motgångar? Hur kan jag förbättra min teknik och mitt sätt att träna?

Och kanske viktigast av allt när det gäller idrott: vad lär jag mig om mig själv som människa av att utmana mig själv?

Varje så kallat ”misslyckande” är ett fantastiskt tillfälle till lärande.

Och för att knyta an till FFA (Förutsättningar, förmåga och attityd) – här är ju parallellen klockren: alla dessa tre kriterier behövs för att jag inte bara ska lyckas leverera utan även att förbättra och lära mig för framtiden. Och här igen – jag önskar att alla idrottare fick möjligheten att tänka helhet här.

 

Det jag har med mig resten i livet är inte om jag tog medalj eller ej utan vad jag lärt mig på resan, vilka jag mött och att jag haft kul!

 

Med stort engagemang i individer och verksamheter erbjuder KonsultCarin coaching, inspiration och ledarskapsutveckling. Hållbart ledarskap, hållbar träning och hållbara mål hjälper människor bli starka och företag att lyckas.

Jag vet att det hänger ihop - ett gott ledarskap, en kropp som mår bra och ett mentalt välbefinnande, då gör vi bra och mår bra! /Carin

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK